Adaktusson med dolken i hand

Jag vet inte riktigt, men jag känner mig lite olustig efter att ha tittat på debatten mellan Ullenhag och sd:s partiledare på svenskans hemsida. I stort så tycker jag att Ullenhag gjorde riktigt väl ifrån sig. Han var på hugget och vek inte en tum från sitt budskap att sverigedemokraterna är främlingsfientliga och ytterst ett hot mot vår demokrati.

Men jag är också bekymrad. Adaktusson, i sin egen iver, var allt för engagerad i debatten och tycktes vilja vara både intervjuare och debattledare. Han var alldeles för snäll mot Ullenhag och alldeles för elak mot Jimmie Åkesson. Detta är inte bara bekymrande ur ett demokratiskt perspektiv eftersom det blir en slags skendebatt, det är också bekymrande eftersom det blir två mot en. Sverigedemokraterna har unkna idéer och en förkastlig syn på människan men det ursäktar inte en hetsjakt mot dem. Genom att förkasta och förringa partiet känner tittaren i slutet en slags sympati med de nationalistiska ulvarna och debatten får då motsatt effekt.

Jag är också besviken därför att Ullenhag och Adaktusson förringade sverigedemokraterna till ett parti som vill lösa alla problem med återvandring och därför i viss mån är ett enfrågeparti. Visst, sd är ett enfrågeparti och de vill lösa alla problem och låta mannan regna med hjälp av återvandring, men den inställning som blottades i början dissekerades aldrig. Åkesson är för ett par sekunder i början av debatten inne på att det är det mångkulturella samhället som är problemet och att den svenska kulturen måste bevaras. Tyvärr så släpptes den tråden redan i inledningen. Ett misstag!

Därför är jag inte helt säker på att debatten verkligen blev den strålkastare som den kunde ha varit. För oss som redan är frälsta, rasister som demokrater, ändrade debatten ingenting. Men de oinvigda såg nog en skendebatt som mer fungerade som offentlig avrättning av en avart åsikt. Väljare är inte dumma – vi läser inte alltid på – men vi förstår när någon är förtryckt och nedvärderad. Detta i kombination med en avsaknad av debatt om det verkligt viktiga gav nog Åkesson fler röster än han förtjänar.

Andra bloggar om: 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *