Så blev rätten till privatliv inte en valfråga

Idag är det fyra veckor kvar till valet. Och nu börjar det dra ihop sig. Jag var på besök i Bålsta igår med Maira Weimer som kandiderar till riksdagen. Grymt mycket folk, lite regn och en massa leenden. Det är faktiskt rätt kul att dela ut material och prata politik, även om de flesta är för stressade för att ha en längre diskussion.

Idag är det iaf fyra veckor kvar till valet och det börjar alltså att dra ihop sig. Regeringen har fått mycket fina siffror i dagens SIFOsom publiceras i SvD. Det bådar gott. Man ska ju inte dra allt för stora växlar på det här med opinionssiffror, men leendet sprider sig även på min mun när jag inser att väljarna har börjat inse att de rödgröna inte har mycket att komma med.

En fråga som jag dock fortfarande saknar i debatten är vår integritet och skyddet för vårt privatliv. I dagens UNTrapporteras att även kyrkorna har börjat sätta upp kameror i tyg och otyg. Självfallet så är väl dessa kameror inget större steg mot en storebrorsstat där allas vårt privatliv offras på offentlighetens trygghets altare. Men vad är det som säger att kameror är den metod vi ska använda för att avvärja hot?

Det var i och för sig inte det jag tänkte på mest. Jag tänkte mer på hur piraterna har tappat fart i opinionen. Nu när valet börjar närma sig syns de allt mindre. Tyvärr. Jag tror att det har att göra med barnporren. Som jag har skrivit tidigare så är piraterna en mycket, mycket välkommen rörelse i svensk politik, om än en dogmatisk sådan. Piraternas kamp för rätten till privatliv även på nätet är viktig.

Men, som jag har skrivit tidigare, piraternas fokusering på barnporrbrott (där de på många sätt har rätt i sak) gör att fokus dras från de stora integritetsfrågorna. När piraterna i syfte att få enskilt mediautrymme (för det måste väl vara anledningen till att man vill göra barnporren till valfråga) inte lägger största kraft på att tala om datalagring av såväl telebolag som matbutiker, kameraövervakning och FRA – då skjuter dig sig själva i foten.

På grund av detta rapporterar medierna mest om barnporren och regleringen kring denna. Och det är, även om det också är en viktig fråga, något som den breda massa inte känner är viktigt. Det är en PR-mässig miss och attraherar endast de som är in the loop. Genom att de andra integritets- och rättssäkerhetsfrågorna då hamnar i skymmundan tappar Piratpartiet stöd och själva sakfrågan får mindre utrymme. Det förlorar vi alla på. Men såklart, Folkpartiet har ju inte heller drivit rätten till privatliv, precis. Förutom det ganska bra förslaget om att inrätta en författningsdomstol.

Well, jag ska inte klaga mer, men att “övriga partier” nu ligger nere på 1% visar ju inget annat än att piraternas taktik inte har fungerat. Tyvärr. Vi hade mått bra av en verklig debatt om rätten till privatliv.

För övrigt fyller det svenska flyget 100 år idag. Ja, jag är en sucker för flygplan. Synd att de inte kunde vara mer miljövänliga bara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *