Folkpartiet inrättar nytt härbärge för kvinnor

Skriver i UNT idag med mina allianskollegor om våra planer på att inrätta ett särskilt härbärge för kvinnor.

Att vara utan bostad är en av de svåraste formerna av ofrihet. Inte nog med att en bostad och ett eget hem ofta är en förutsättning för att kunna få och behålla ett jobb, det är också en förutsättning för att kunna bygga ett eget liv. Utan en dörr att hålla stängd och få en fristad bakom blir allt annat mycket svårare.

I Uppsala har vi arbetat hårt för att komma till rätta med den mycket svåra bostadsproblematik som finns i staden. Folkpartiet har bland annat medverkat till att professionalisera kommunens bostadsenhet, ökat trycket på det kommunala bostadsbolaget att bygga fler hyresrätter och för de allra mest akuta fallen har vi även öppnat ett kommunalt härbärge där man snabbt och enkelt ska kunna få en säng att sova i.

Härbärget ute i Librobäck har hjälpt många, särskilt nu när det är så kallt. Men situationen på härbärget är inte alltid den bästa. Det kan ofta vara svårt för en kvinna att sova på ett natthärbärge tillsammans med manliga hemlösa. Jargongen är ofta rå och kränkande. Även om det finns enskilda rum att sova i så innebär umgänget påfrestningar. Kvinnorna riskerar att hamna i nya utsatta situationer.

Därför kommer vi inrätta ett särskilt härbärge för utsatta kvinnor där man kan få en säng att sova i utan att behöva oroa sig för att bli trakasserad eller i värsta fall utnyttjad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *