Free Dawit!

Eritrea. Ungefär fem och en halv miljon invånare. Tusentals år lång historia, hög barnadödlighet och i princip ett av världens minst utvecklade länder. Och en svensk samvetsfånge.

Dawit Isaak arresterades den 23 september 2001. Hans brott: yttrandefrihet.

Vi känner nog alla igen hans ansikte. Såväl morgon- som kvällstidningar har publicerat hans porträtt och han har blivit en svensk symbol för journalistiskt frihet och kamp mot diktatur, förtryck och censur.

Det är inte enkelt att säga vad som kan förmå Eritrea att frige Dawit Isaak. En hårdför regim som Eritrea låter sig troligen inte påverkas av vare sig diplomatiska påtryckningar eller ekonomiska sanktioner. Landet är redan så fattigt att bistånd från Sverige troligtvis gör liten skillnad i diktaturens plånbok och diplomatin har redan visat sig fruktlös.

Men kampanjen om och kring Dawit Isaak handlar inte enbart om resultat. Även om rättvisa och Dawit Isaaks frihet är målet med kampanjen kring hans fängslande handlar den också om så mycket mer. Dawit Isaak är större än han själv.

För när Dawit Isaak frisläpps finns det fler kampanjer att lyfta och fler strider att ta mot de krafter och de människor som väljer att fängsla istället för bemöta, att förtrycka istället för trygga. Kampanjen om Dawit Isaak handlar därför inte enbart om hans egen frihet, den handlar om alla journalisters frihet. Vår kamp för Dawit Isaak handlar inte enbart om ett frisläppande av vår svenska samvetsfånge. Kampen handlar om att stå upp för de värden vi bygger vår demokratiska stat på.

Och vi gör det genom det som Dawit Isaak inte fick göra. Genom att driva opinion. Det är det som är det fina med det. När DN och Expressen publicerar artiklar, Sveriges radio sänder dokumentärer och Bawar, Frida, Ida, Dana, Cecilia och Henrik bloggar, då slås vi inte bara för Dawits rätt till frihet, vi slåss också i praktiken, för hans rätt till yttrande.

För den frihet som Dawit Isaak är fängslad för, den handlar inte bara om honom. Den handlar även om oss.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *