Det är klart att samarbetet ska läggas ned!

På sätt och vis har jag svårt att förstå varför det nu diskuterasvitt och brett kring att det rödgröna samarbetet läggs på is. I själva verket är det ju en naturlig konsekvens av valresultatet.

Partier samarbetar inte för att det är kul. Partier samarbetar för att få makt. Samarbetet innan valet syftade till att visa väljarna att det fanns ett alternativ och visa vad det alternativet bestod av. Nu när väljarna inte köpte paketlösningen och valet är över så finns inte längre några argument för att fortsätta samarbetet. Det är tre olika partier, med delvis olika politik och med olika utgångspunkter. Det är vad väljarna har röstat på.

Om samarbetet skulle cementeras och de rödgröna skulle kompromissa fram en gemensam ståndpunkt i varje fråga även efter valet, trots att denna kompromiss inte leder någonstans (de är ju i minoritet) så skulle inte de rödgröna agera som en allians. De skulle då agera som ett parti. Och de är inte ett part, de är tre!

Så de rödgröna partierna har alltså inget intresse av att fortsätta samarbete. Ja, förutom vänstern då, som ju skänks trovärdighet när de hänger med sossarna och de gröna.

Och nu när vi ändå ändå är på ämnet. Det var inte heller samarbetet som gjorde att de rödgröna inte lyckades behålla makten. Det var politiken. Till skillnad från vad DNs ledarsida nu skriver så var det inte samarbetet i sig som gjorde att väljarna lämnade den rödgröna alliansen. Det var förslagen om fastighetsskatt, förmögenhetsskatt, ungdomsskatt, höjda bidrag och anti-EU/USA politik som gjorde det.

Samarbetets politik stöddes helt enkelt inte av en majoritet av väljarna. Så enkelt är det. Och därför är det också så befriande att Sahlin igår sa:

Vi har ett stort behov, inte minst vi socialdemokrater, av att utveckla vår egen politik nu. Vara självkritiska, analysera och förändra politiken så att vi kan bli ett starkt parti återigen.

För jag hoppas verkligen på ett reformerat och mer orienterat socialdemokratiskt parti. Med tanke på att partiet är så pass stort så skulle svensk politik och därmed svenska medborgare gynnas av det.

Andra bloggar: Anne-Marie Ekström, Högberg, Rasmus (Liberal), Eva Flyborg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *