För mycket regler får mig att snarka. Och gråta.

Idag presenterade alliansen några förslag för att öka företagandet och sysselsättningen. De fyra partierna föreslår bland annat en sänkt tjänstemoms, stöd till kvinnligt företagande och minskat regelkrångel. Dessutom vill man ha en bred skatteutredning.

Det där sista är bra. För även om man sänker skatterna och ger bidrag till vissa verksamheter så finns det även andra hinder mot företagande än de ekonomiska. Skattesystemet – som skulle vara så enkelt och transparent efter den förra skattereformen – är idag alldeles för svåröverblickat. Det är olika arbetsgivaravgifter hit och olika skattesatser dit. Det är får svårt att starta företag och för lätt att göra fel och reta myndigheterna.

Detta tangerar också de stora problem och den stora känsla av ofrihet som många ungdomar känner. En del av mina vänner saknar jobb, bostad och en känsla av trygghet. Även om man har satsat på kvalitet i högskolan och sänkta arbetsgivaravgifter så finns det fortfarande mycket att göra. Varför har man till exempel fortfarande arbetsrättsliga regler som nästan per definition gynnar äldre och som gör det oattraktivt att anställa unga? Varför är det nästan lika dyrt att anställa en ung och oerfaren person som det är att anställa en erfaren och utbildad? Det är ju diskriminering!

När jag snackar med mina kompisar så tycker de att det är viktigare med ett jobb direkt än att behöva vänta ett par år för att få det perfekta.

Bland annat detta snackade också Folkpartiet om igår. Maria Weimer släppte en rapport om ungdomsarbetslösheten i Tierp och hon och Gunnar Larsson gjorde en del företagsbesök, debatterade mot sossarna och träffa skolledningen på gymnasiet. Nästan alla var överens om att det behövs enklare regler, ett bättre samarbete mellan skolorna och företagen och att unga inte får lämnas efter.

Sen att det även är regelkrångel som gör att det råder en nästan akut brist på bostäder, det är så deprimerande att jag knappt orkar dra det nu. Kanske en annan gång. Jag nöjer mig med att presentera en önskelista:

Det är inget konstigt med friheten

  • gör det enklare att anställa – reformera LAS
  • gör det enklare att bygga – ta bort en del byggnormer
  • gör det billigare att anställa – sänk en del ingångslöner
  • gör det billigare att bygga – uppmuntra europeisk konkurrens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *