Ska man gäspa eller förfäras?

Ok, jag är en ögontjänare, men jag kan inte undvika att kort kommentera statsministerns tal i Almedalen ikväll. Jag är besviken. Trots att moderatledaren var på uppenbart gott humör och uppslupet raljerade och eldade på de egna anhängarna så var det inte mycket att hänga i julgranen. Jag saknade rent av den gamla torra Reinfeldt som sakligt och tydligt levererar sin pragmatiska syn på saker och ting. Vad han själv saknade var en röd tråd och ett tydligt budskap.

För vad var budskapet egentligen? Statsministern inledde med en spark riktad mot s.k. särintressen och han fortsatte med att skrämmas med oppositionens förslag till skattehöjningar. Nånstans där emellan slog han sig för bröstet och utropade Sverige som ett ljus i Europas ekonomiska mörker och lyckades beskriva arbetslösa ungdomar som ambitionslösa personer som inte vet hur man skriver en jobbansökan. Det var inte mycket till visioner.

Men visionslösheten verkar å andra sidan vara det nya varumärket och detta faller också samman med den nya retoriken om allmänintresse kontra särintresse. Kritiken mot särintressena var ju inte bara talets inledning utan även temat i Reinfeldts debattartikel i DN imorse. Kort går moderaternas nya huvudlinje ut på att man numera är det samhällsbärande partiet. Moderaternas huvuduppgift är att göra korrekta pragmatiska prioriteringar som värnar det s.k. allmänintresset. Ungefär som en myndighet, man ska lyssna på alla och ingen och göra det som är rätt.

Jag blir upprörd av detta. Vadå allmänintresse, vad är det? I varken debattartikeln eller i talet nämnde Reinfeldt något om vad som är detta allmänintresse, annat än att hålla statens finanser i balans. Jag börjar fundera på om moderaterna inte har blivit kidnappade av tjänstemännen på regeringskansliet. Förvalta istället för förnya, bevara istället för förbättra. Statsministern kunde lika gärna ha kallat sig socialdemokrat, det är ju staten framför allt som är den nya parollen. Att moderaterna idag dessutom presenterade en valaffisch som var nästan identisk en 25 år gammal socialdemokratisk affisch ska därför inte ses som busstreck, utan som ett tecken.

Vad moderaterna och Reinfeldt alltså försöker sig på är att stöpa om sig från en politisk kraft till en förvaltande regering. För det är precis det talet om allmänintresse innebär. Och tråkigare kan det inte bli.

SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, SVT, Per Altenberg, Raymond, Kent Persson, Ann-Cathrin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *