Unga folkpartister i protest mot drogtester i skolan

Jag har tidigare bloggat om att slumpmässiga drogtester av barn inte är att föredra. För det första är skräcken för drogerna överdriven, för det andra är det integritetskränkande. Därför upptäcker jag med glädje att Maria Weimer och andra unga kandidater i Uppsala har släppt ett pressmeddelande med protester mot drogtesterna. Utdrag:

“Pressmeddelande från Folkpartiet liberalerna 2010-05-10
Unga kandidater i protest mot drogtester i skolan!

– Slumpmässiga drogtester av barn är integritetskränkande och sänder fel signal till våra ungdomar. säger Maria Weimer, 31 år, andranamn på riksdagslistan i Uppsala län, med anledning av Fp:s krav på drogtester i skolor.

Tidigare i år utförde Nässjö kommun slumpmässiga drogtester på ungdomar på Brinellgymnasiet. Skolinspektionen slog ner på testerna men Justitieombudsmannen fastställde att de inte stred mot grundlagen. Den 28 mars uttalade Alliansens arbetsgrupp i rättsfrågor, med bland andra Johan Pehrson, att alliansen kommer arbeta för fler skolor ska ha utföra drogtester. 

– Drogproblem finns på några skolor, men det finns en stor risk för att slumpmässiga drogtester främst kommer att användas i utanförskapsområden. Det riskerar bara att öka misstänkliggörandet av ungdomar och kan få dem att känna sig utpekade på ett sätt som ökar andra sociala problem, säger Carl Nettelblad, 25 år, ung kandidat till landstingsfullmäktige i Uppsala. 

– I ett rättssamhälle har godtyckliga och slumpmässiga drogtester ingen plats och Folkpartiet borde ompröva sin inställning i denna fråga. För att på allvar förhindra att ungdomar hamnas i drogmissbruk måste man arbeta med information och upplysning. Det är polis och socialtjänst som ska utreda och erbjuda stöd till ungdomar med drogproblem, inte skolan. Det anser Fannie Finnved, 21 år, ung kandidat till Uppsala kommunfullmäktige.”

Det är bara att gratulera att folkpartiets kandidater i Uppsala står upp även för de ungas integritet. Särskilt Fannie Finnveds uttalande är klockrent. Förslaget om drogtester i skolan har ingen plats i ett rättssamhälle och de riskerar bara försvåra förtroendet för skolhälsovården. Detta påpekade också skolinspektionen med anledning av testerna i Nässjö.

JO kom i och för sig fram till att testerna inte stred mot grundlagen. Men då ska man veta att grundlagens ställning är ganska svag i Sverige. Och att som Johan Pehrson använda grundlagen som stöd för förslaget är bara fånigt. Att vara politiker innebär att ta ställning, och man kan ta ställning med hänvisning till att något är tillåtet enligt grundlagen. Att förbjuda slumpmässiga drogtester av barn skulle också vara tillåtet enligt grundlagen…

Nej, gör om, gör rätt, Johan Pehrson!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *