Brown hånar brittiska väljare

Gordon Brown avgår som partiledare för de brittiska socialdemokraterna. Labour gjorde ett riktigt dåligt val och förlorade sin majoritet samtidigt som man förlorade 91 mandat och har nu endast 6% fler röster än Liberaldemokraterna.

Browns utspel kan dock inte ses som annat än ett desperat sätt att försöka klänga sig kvar vid makten. I brittisk press har det spekulerats, även innan valet, att ett av scenarierna vid ett så kallat “hung parliament” är att labour byter ledare och fortsätter regera med stöd av Liberaldemokraterna. Och idag, samtidigt som han meddelade sin avgång, bjöd Brown in Liberaldemokraterna till förhandlingar om regeringsmakten.

Det är synd och fånigt: Labour förlorade 7% i valet och britterna är rätt trötta på socialdemokraterna. Något oförtjänt kanske, men så är det. Att tro att det bara handlar om vem det är som styr (Brown) är på sätt och vis ett hån mot brittiska väljare. Britterna röstade på de konservativa och på Liberaldemokraterna, och dessa borde få försöka styra landet genom en majoritetsregering.

Men vi får väl se. Liberaldemokraterna är ju inte helt nöjda med de konservativas syn på EU och framför allt inte Tories inställning till en reform av det brittiska valsystemet. Mitt tips är därför att Liberaldemokraterna kommer hoppa i säng med det parti som lovar mest och är trovärdigast när det kommer till electoral reform. Att Liberaldemokraterna nog sneglar mot Labour är inte heller helt konstigt eftersom partiet är en sammanslagning av det gamla Liberal Party och Social Democratic Party, ett utbrytarparti från – just det, Labour.

Läs även Per Altenberg och Tommy Rydfeldt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *