En riktig chans till förändring

Idag är det val i Storbritannien och Nordirland. Under ca fyra-fem veckor har en intensiv valrörelse förts och debatten gått högt. Så högt, att partiledarna nu till och med debatterar i tv. Det har aldrig hänt förr.

Det brittiska valsystemet är annorlunda. Det finns en inbyggd favorisering av det socialdemokratiska partiet vilket leder till helt absurda resultat. 30 % av rösterna betyder inte 30 % av mandaten, utan det kan bli helt annorlunda. Ta till exempel en av de senaste opinionsmätningar som kom i morse från ComRes. Den första siffran är hur många som skulle rösta på partiet, den följande är antalet mandat och den sista hur många procent detta mandat motsvarar:

Tories 37% av rösterna -> 294 mandat = 45% av mandaten
Libdem 28% av rösterna -> 81 mandat = 12% av mandaten
Labour 28% av rösterna -> 248 mandat = 38% av mandaten

Sifrorna talar sitt tydliga språk, inte så konstigt att George Orwell kom från England. För där betyder 37 % av rösterna att man får 45 % av mandaten, och vad konstigare, 28 % betyder 38 % om man är sosse men bara 12 % om man är liberal.

Det intressanta är dock att det verkar som att inget av partierna får egen majoritet i underhuset. Och en minoritetsregering måste styra med stöd av Liberaldemokraterna. Förhoppningen är att det leder till en förändring av det brittiska systemet. Storbritannien är ju mycket olikt Sverige på många sätt. Visst, landet är också med i EU, har sin egen valuta och är marknadsekonomi. Men man saknar skriven konstitution, har ett svagt skydd för mänskliga rättigheter (nåja, där kan vi ju fortfarande göra en hel del i Sverige också) och man har, som jag har visat ovan, ett mycket vinklat valsystem. Ett valsystem som nu också verkar leda till frustration och valfusk.

Om Tories blir tvungen att söka stöd av Liberaldemokraterna för att bilda regering så kan det innebära att liberalerna får igenom några av sina frågor. Och då, då blir det kanske en så att de brittiska väljarna i nästa val faktiskt får en riktig chans att ändra på systemet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *