Uppsalas studentsbostäder sålda

En intressant nyhet i morgonens UNT. Det är nu tydligen klart vem som ska köpa Vasakronans bostadsbestånd, i vilket det tidigare bolaget Studentstaden ingår. Kanske var det just att en eventuell köpare varit tvungen att köpa hela bostadsbeståndet, inklusive bostäder i andra städer, som varit problemet. Vem det är som köper är dock fortfarande oklart.

Vad jag förstår det som hade Uppsalahem, vårt kommunala bostadsbolag, ändå varit med i budstriden in i det sista. De påståenden som kommit tidigare om att det bara varit utländska köpare kvar har därför troligen varit felaktigt.

Jag bryr mig ärligt talat mindre om det är ett utländskt eller svenskt bolag som nu tar över ägandet. Det viktiga för Uppsala är att de lite drygt 4 000 studentbostäder som finns i Uppsala förblir just det studentbostäder. Ett rikt bestånd av hyreslägenheter tillgängliga för studenter är bland det viktigaste för ett tillgängligt universitet. De ungdomar som kommer från socialt utsatta områden behöver bostäder för att kunna flytta till en annan stad för att studera. Jag t.ex. inte kunnat plugga i Uppsala om jag inte hade fått tag på en bostad. Då hade jag fortsatt jobba istället.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *