Förstagångsväljarna och opinionen

TV4 och Aftonbladet publicerade idag en opinionsundersökning över hur förstagångsväljarna skulle rösta om det var val idag. Precis som jag har misstänkt och som förra årets ValU bekräftade är förstagångsväljarna mer eller mindre rödgröna.

Enligt opinionsundersökningen skulle endast 35% rösta på alliansen om det vore val idag, vilket inte kan ses som annat än storpisk jämfört med 53% för de rödgröna.
Det är svårt att säga vad det beror på, men att miljöpartiet är enormt starka i väljargruppen är helt klart. Jag har själv påtalat detta i olika partisammanhang och förhoppningsvis tar man upp kampen om dessa väljare. Det är ju bara att gratulera till miljöpartiet att 17% av de unga väljarna säger sig vilja rösta på dem. Jag hoppas bara att den andelen sjunker när man synar miljöpartiets politik. Även unga väljare förstår att kvalitet går före kvantitet i högskolan, att grundskolan behöver mer struktur och att man inte kan drömma sig till ett koldioxidfritt samhälle.
Men det är klart. Så länge alliansen gör sig populära med FRA-lagar, pressmeddelanden om hårdare tag i skolan, med vargjakt och med ett allmänt tonläge som är riktat mot äldre väljare kan man inte förvänta sig annat. Sen att Maria Wetterstrand är den enda av partiledarna/språkrören som är under 40 år spelar nog också in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *