Pensionärsdebattsträsket – en liten överblick

Har precis ögnat igenom socialdemokraternas budgetmotion. Anledningen till att jag fick för mig att leta upp den på riksdagens hemsida och plöja igenom de 108 sidorna är att jag tittade på morgonens debatt om pensionärerna mellan Reinfeldt och Sahlin.

Jag kan inte direkt påstå att jag blev särskilt klokare av debatten. Som vanligt. Reinfeldt har fortfarande en förfärlig fäbless för långa och invecklade meningar som man måste vara doktor i grammatik för att tränga sig igenom. Sahlin är ju mer lättförstådd men däremot full av motsägelser.

Och det var en av dessa motsägelser som fångade mitt intresse. Sahlin kritiserade skattesänkningarna för löntagare som meningslösa och oansvariga men pläderade sen för en motsvarande skattesänkning för pensionärerna. Hon är alltså emot mer pengar i plånboken för arbetare, men för mer pengar i portmonän för pensionärerna. Är det rättvist?

Fast det mest intressanta kom sen. I ett försök att sjabbla bort korten ville Sahlin inte stå för budgeten över huvud taget. Reinfeldt hävdade att socialdemokraterna inte vågade stå för sina skattehöjningar. Sahlin ville däremot varken säga bu eller bä utan hänvisade bara till den rödgröna vårdbudgetmotionen som kommer senare i vår. Vi som inte sitter med i förhandlingarna vet med andra ord ingenting om hur de rödgröna vill att skatterna ska se ut.

Bla bla bla, med andra ord. Jag menar, om man inte ska tro på att socialdemokraterna vill höja skatterna med nästan 20 miljarder kronor (19 915 000 000 kronor enligt deras budget, se sida 107), varför ska man då lita på att de vill sänka skatten för pensionärerna med drygt 3 miljarder?

I vilket fall, jag vände mig till sossarnas höstbudgetmotion för att se vad de tyckte för ett par månader sen i alla fall. Kontentan av debatten med den som grund är då såhär:

  • Sahlin tycker att det är fel att regeringen genom jobbskatteavdraget har gett tillbaka 71 miljarder kronor till arbetstagarna som de kan lägga på sparande, resor och annan konsumtion (se inslaget)
  • Sahlin tycker att man ska sänka skatten för pensionärerna med mindre (3 miljarder kronor -se budgetmotionen, sida 106) än regeringen som vill sänka skatten för pensionärerna med 5 miljarder.
  • Sahlin vill trots sänkt skatt för pensionärer totalt höja skatterna med 19 915 miljoner kronor. Bl.a. på inkomst, avskaffat RUT-avdrag, ny förmögenhetsskatt, skatt på vattenkraftverk o.s.v.

Det där sistnämnda kan man ju för övrigt fundera på. En höjning av fastighetsskatten på vattenkraftverk med 450 miljoner kronor, är det verkligen välkommet när elpriserna redan är så höga som de är?

Bla bla bla, med andra ord. No wonder väljarna känner sig förvirrade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *