Political compass

Efter att ha läst Marcus Fridholms kommentar om min syn på avskaffandet av fastighetsskatten hittade jag till en sida som på ett förenklat sätt efter en enkät placerar en på en politisk skala. Ganska intressant.

Jag trodde inte att jag skulle hamna så långt åt vänster och jag trodde inte heller att jag skulle ha hamnat så långt åt libertarianhållet. Men man kan väl säga att det senare är mer positivt än det förra. Fast å andra sidan är väl inte min mittenplacering så förvånande. Jag har ju mer och mer hamnat till vänster om mina kamarater. Aja, är väl kanske bara bra eftersom det ger dem en anledning att ifrågasätta sina egna ståndpunkter och i slutändan göra dessa mer motståndskraftiga. Svammel svammel.


I alla fall. Fridholm förtjänar att bli kommenterad. Självklart – som stockholmare vet jag – så är det dyrare och så vidare i storstadsregionerna. Men om staten blir av med ca 24 miljarder kronor när man slopar fastighetsskatten så är det bra att fundera på hur man ska täppa till det hålet. Och då är det bättre att ta ut en hög skatt på försäljningen av fastigheterna. En sådan skulle också slå hårdare mot de “rikare” eftersom de säljer för högre summor. Och jag andser itne att det finns något problem med det.

Fridholms exempel med middagsgästerna passar också dåligt eftersom det i den här frågan handlar om ett avskaffande av fastighetsskatt som slår hyffsat hårt mot staten (nästan 2% av skatteintäckterna). Det behöver kompenseras så att friheten även i fortsättningen kan garanteras. Det var min poäng.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *