SvD är moderat är konservativ

Jag prenumererar på en morgontidning. Jag prenumererar på den för att jag tycker det är trevligt och mysigt att ha den som sällskap på morgonen när man är sådär supertrött och helst av allt vill krypa ner under täcket igen. Ok, jag prenumererar inte på tidningen själv, min granne sponsrar lite också. I alla fall. Många tycker kanske att det inte spelar så stor roll vilken tidning man har, men även om jag sätter kaffet i vrångstrupen ibland med den tidningen jag har så hade jag blivit ännu mer irriterad med konkurrenten.

Visst, det hade kanske varit bättre för då hade man ju vaknat till. I alla fall. Istället för att bli irriterad vid frukostbordet blev jag det idag vid datorn.

Under rubriken “lika till alla eller äkta chanser” kan man läsa lite gammaldags konservativt tänkande. Ett tänkande som dessutom rör till det ordentligt. Poängen med artikeln är att borgerligheten är kättjad i det socialistiska tänkandet och att de fördelningspolitiska effekterna av ett avskaffande av fastighetsskatten bara är buffel och båg.

Som exempel för Mr PJ Linder fram att en lärarfamilj i Nacka betalar dubbelt så mycket i fastighetsskatt som en lärare i Skövde. Ok, så långt är man ju med, men grejen är ju den att en skövdefamilj i både medeltal och sett till median är en tredjedel så förmögna som sina kusiner i Nacka. Så om man nu ska börja räkna siffror så är ju faktiskt Nackalärarna rikare ändå.

Men visst, alla är inte guldgossar och ett beskattande av fiktiva värden är ju inte sådär superoptimalt. Grejen är ju bara den att ett avskaffande av skatten gör att Nackalärarna, som redan är vinnare, får ännu mer pengar. Det är därför man ska beskatta försäljningen högre. De miljarder som staten förlorar går rätt ner i de rikares fickor och det är inte mer än rimligt att ta tillbaka dem.

Nu anser iofs svenskan att det är rätt att ekonomiska skillnader människor emellan ökar. Tycka vad man vill om det. Skillnader är på många sätt bra, men man kan inte hur som helst sätta jämlikhet mot utbildning och beskattning mot företagsklimat. Ett väl fungerande företagsklimat förutsätter jämlikhet och utbildning förutsätter beskattning.

Och rent faktiskt, det spelar ingen roll, var nackalärarna rikare innan och är rikare efter.

Sen att vi ska tänka mer på individen istället för kollektivet, det är en annan sak. Individen behöver också betald skola och socialförsäkringar. Till exempel.

Andra bloggar om:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *