Turkiet

Aldrig. Sa han. Aldrig, spydde hans med snus fullproppade mun ut. Aldrig, svarade han på frågan om när Turkiet blir medlem i EU. Och lite cyniskt tänkte jag att de små grisögonen där bakom glasögonen inte var fyllda av något annat än förakt och nationalism. För det var ju det som det hela handlade om. Av flera orsaker egentligen. Men till dessa återkommer jag.

Men ska Turkiet få bli medlem i EU?

Ja, varför inte, är frågan som jag ovillkorligen ställer mig. För det är ju faktiskt så att Turkiet gjort många framsteg och att Turkiet faktiskt är ett land som utvecklas i rätt riktning. Och varför skulle de inte, när de väl möter alla krav på rättsäkerhet, demokrati osv kunna få bli medlemmar?

Och det är där som skon klämmer för mig. För jag anser inte att Turkiet som land rent geografiskt sett inte skulle kunna ingå i det samarbete som vi idag kallar för den Europeiska Unionen. Delar av landet ligger solklart i Europa och även om inte alla delar gör det så varför inte? Efter det att Balkan, Rumänien och Bulgarien och till slut även Ukraina tagit stegen in i den föränderliga unionen, så skulle Turkiet vara redan mer central i Unionen rent geografiskt än somliga andra länder.

Och jag tror att det för motståndarna är just geografin och kulturen som är den klämmande skon. För även om det är fel att de är geografiskt utanför och ven om det är så att kulturen är ständigt närvarande i alla de redan anslutna länderna, så är Turkiet en symbol som andas abnormalitet.

Och det är ju bara att smaka på debatten i Europa och inte minst i Sverige. Vad är det debatten smakar? Den smakar rädsla inför EU och ett desperat fasthållande vid nationalstaten och den egna kulturen. Man är rädd för att EU projekt kommer putta bort allt det nationella och hävda den egna europeiseringen som enda väg.

Själv tror jag inte på det. För alla tillhör i minoriteter i Europa. Och även om projektet syftar till att finna europeiska lösningar på europeiska problem så är därmed unionen som sådan för evigt hindrad från att av sig själv skapa och påtvinga en europeisk kultur. Därför att den inte finns idag och det inte finns någon som vill ha den.

Och det är den rädslan som ledarskribenten med snuset och de små grisögonen är ett uttryck för. När han menar att det är elitens svek mot folket så menar han att folket är hotat av en europeisk elit som inte finns och att det nationella folket är det enda suveräna och i gudomligheten evigt överlägsna och korrekta. Det han menar är att folksjälen, den svenska nationella folksjälen, som idag inte ens finns, är det enda rätta att bygga någon stat på.

Tyvärr.

Tyvärr blir nog inte EU den union som den skulle kunnat bli. Just på grund av smågrisögon som inte ser verkligheten utan endast ser den verkligt sanna nationella realiteten i sina dödsryckningar inför en osynlig fiende.

Ta av dig glasögonen, spotta ut snuset och ta ditt ansvar istället!

One thought on “Turkiet”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *