Uppdrag Granskning

Uppdrag Granskning under den välkände Janne Josefssons ledning har släppt ännu en bomb ikväll. Jag vet inte vad jag tycker om det än. Det handlade om hur pass väl insatta riksdagsledamöterna är i konstitutionsförslaget.

Det är ju änmärkningsvärt att de inte har kunskap i sådana centrala frågor. Till och med jag hade ett hum om dem. De borde veta sånt.

Fast å andra sidan, ty ja, det finns en andra sida. Kan man erkligen kräva av alla ledamöter att de ska sitta inne med denna kunskap dygnet runt? Och visst är det ju så att det finns en partipiska i riksdagen. Som ledamöterna röstar efter. Sen så är det ju så som att man har dem som är specialiserade. Det är ju så riksdagen fungerar. Man är samlade i nämnder efter olika områden som behandlar beslutet först och kommer med ett förslag till ställningstagande som hela riksdagen skall rösta om.

Jag menar, ta till exempel mig. Jag jobbar på ICA. ICA säljer saker till hemmet. Inte kan väl nån kräva av mig att jag ska veta hur lång till lönnebergaskinkan som säljs i charken håller sig i kylskåpet efter inköp. den kunskapen litar jag på att de i charken kan.

Men den dagen som jag måste veta, då har jag ju sett till att veta eftersom det är mitt jobb. Det är ju så det funkar.

Fast å andra sidan tycker jag att de borde veta. Men vem skulle inte vilja ha övermänniskor som sitter i riksdagen och kan allt? Det skulle i alla fall jag velat. Då hade vi nog kommit nånvart.

För övrigt tycker jag nog att en folkomröstning inte är en så där jättedum idé. OM än av andra skäl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *