EU

Det blev ett nej i Frankrikes folkomröstning. Trist, för det förslag som låg (eller ligger) var nog den bästa kompromissen. Men jag tycker nog att man skulle ha hållit en folkomröstning i Sverige också. Även om det känns ganska meningslöst nu.

Anledningen är att jag tycker att EU måste bli ett folkligt projekt. Det måste synliggöras och vitaliseras. Problemet är ju att folk inte förstår historien bakom EU och projektet. Att folk inte förstår hur EU ser ut idag. Eller hur det skulle ha sett ut imorgon.

För att folk i allmänhet är ointresserade av och inte förstår samhället. Ta till exempel miljön. Folk förstår inte problemet och vill därför inte ta itu med det. På samma sätt saknar folk förståelse för andra länders problem och andra folks åsikter. Det är synd. Folk är alldeles för upptagna i sig själva

Vidga vyerna och öppna ögonen borde folk göra Men de kommer de nog aldrig. Inte i dagens samhälle. Jag tycker nog att man måste skola människor i kritiskt tänkande mer och satsa mycket mer på folkbildning.

Och det är nog en fråga om ledarskap. En fråga om politiskt ledarskap. Synd att det ledarskapet inte finns. Och nog aldrig kommer finnas. För de folkvalda ledarna är produkter av folks vilja. Och folk orkar eller vill inte ha en ledare som pratar om de stora problemen. Det vore alldeles för obehagligt.

Så man väljer ett samhälle som blundar för problemen men som känns lättare att leva i. Man väljer med andra ord en lätt väg till undergången snarare än en svår väg till framgången.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *